Vad består vi av


Med Less is more menar vi verkligen inte mindre mat, utan ett alternativ till mindre skit


Nedan är bara en bråkdel av enskilda ämnen som studerats och som kan vara direkt skadliga. Alla onödiga ämnen (bekanta som obekanta) som vi får i oss idag går aldrig att riskfrihetsförklara eftersom antalet kombinationer mellan dom är alldeles för många.
Vi får i oss 6-7 kilogram tillsatser per person och år. Tillsatser som i många fall känns hopplöst onödigt. Varför färgar man till exempel räkor och aprikosmarmelad med gult färgämne som ger astma, allergi och hyperaktivitet hos barn? Färgämne som dessutom var förbjudet i Sverige innan vi gick med i EU. Fiskrom, cocktailbär, alkohol och konserverade ärtor – vad har de gemensamt? Jo, alla färgas med azofärgämnen som ger upphov till överkänslighetsreaktioner som astma och allergi. Dessutom används aluminium som överdrag till visst sockergodis och de flesta charkvaror innehåller E250, nitrit, som tros ge cancer. Konserveringsmedel som är så effektiva så att bullar och bröd kan hålla i fem-sex år utan att ändra utseende – men som irriterar magsäcken och kan orsaka magsmärtor och kräkningar samt till och med skada blodets syreupptagningsförmåga. Vegetarian Att vara vegetarian kräver lite extra uppmärksamhet eftersom 45 tillsatser kan utvinnas från djur. De vanligaste är E471 och E630-635. KOST 20 februari, 2014 – Kurera.se E-nummer Undvik E-nummer och tillsatser. De viktigaste att undvika är E621, E407, E322 sojalecitin samt E-127, 249, 250, 251, 252, 319, 320, 321,’ 407, 431, 553, 951 och 952 eftersom de misstänkts vara cancerframkallande Färgämnen E-nummer som börjar på 1 är färgämnen. De mest omdiskuterade är azofärger som var förbjudna i Sverige innan vi gick med i EU. E-102, 104, 110, 120, 122, 123, 124, 131, 132, 133, 151, 155, 180 kan ge allergi och astma samt hyperaktivitet hos barn. E173 ger silverfärg till tex godis och dekorationer och innehåller aluminium som kan ge njurproblem KOST 20 februari, 2014 – Kurera.se
Maten har förlorat sin enkelhet och smak, genom dåliga förhållanden, diffusa ursprung och packad med substanser. Substanserna är skapade för att konkurrera om oss konsumenter. Detta lämnar ibland en äcklig smak i munnen och skapar sjukdomar och massdöd. Detta går hand i hand med att den biologiska mångfalden förstörs ännu mer och i snabbare takt ju mer vi konsumerar, speciellt sånt vi inte behöver utan att ta hänsyn till värdet av enkelheten. En simpel råvara och dess värde. Mat och vatten är vårt bränsle. Vissa har det som intresse och glädje och vissa bara för att överleva dagen. Vi kan göra det bättre för oss och för den globala hållbarheten genom att flytta maten närmre oss. Ren mat ger lång livslängd och högre chans till välbefinnande under tiden.
Det börjar studeras kombinationer. Grattis